stones

KI-TRAINING

Ki-training ligt aan de basis van de traditionele Ki-Akido training, die aan het begin van deze eeuw ontwikkeld werd door de Japanner Morihei Ueshiba.

Twee van zijn leeftijdsgenoten zijn net als Morihei Ueshiba afkomstig uit beroemde samoerai-families en van jongs af aan geschoold in de Japanse tradities.

Zij zijn ook de grondleggers van bekende methode. Gichin Funakoshi is de grondlegger van het KARATE, het pad van de liefdevolle hand. Morihei Ueshiba is de grondlegger van het AIKIDO, het pad van de vrede en Mikao Usui is de grondlegger van REIKI het werken met de universele energie. Zelfs een van de gepubliceerde geschriften van Morihei Ueshiba droeg de naam Reiki en was een studie van de methode van zijn vriend Mikao Usui, die zelf zeer bedreven was in de krijgskunst Aiki- Jutsu de voorloper van Aikido.

funakoshi
Gichin Funakoshi
ueshiba
Morihei Ueshiba
usui
Mikao Usui

KI betekent levenskracht. KI-training ligt aan de basis van Aikido een Japanse krijgskunst. Tijdens deze training wordt het accent gelegd op het bewust worden van het samenspel van lichaam en geest.
Door een verscheidenheid aan oefeningen worden de deelnemers zich bewust van hoe slecht de gemiddelde mens letterlijk (maar ook emotioneel) in evenwicht is.
Het simpelweg doen van de eerste oefeningen geef je direct al aan wat het verschil is, dat je je niet uit evenwicht hoeft te laten brengen en dat jij :”baas” bent over eigen leven.

- Je voelt je rustiger en ontspannen
- Je kunt moeilijke situaties eenvoudiger overzien en aanpakken
- Je komt meer voor jezelf op, zonder het respect voor anderen te verliezen
- Je wordt meer gezien en gehoord. In je KI zijn onderstreept je  persoonlijke kwaliteiten
- Je krijgt het gevoel minder te moeten en meer te kunnen

Ki is toepasbaar bij alles wat je doet. De toepassing kent meditatieve momenten, maar is in elke situatie in je leven te gebruiken. Of je nu loopt, fietst, skiet, ruzie maakt, werkt, auto rijdt of creatief bezig bent, op elk moment merk je de voordelen. Het “slachtoffer” wordt zelfbewuster en krachtiger, de “agressieve” wordt zich bewust van het zinloze gebruik van lichaamskracht en leert zichzelf en anderen meer te respecteren. KI-aikido en dus ook de KI-training zijn niet competief van oorsprong, wanneer zij volgens de oude traditie aangeboden wordt.

Iedereen kan KI leren, of je nu jong of oud, ziek of gehandicapt bent. Het biedt iedereen de mogelijkheid aspecten van zijn/haar persoonlijkheid te verbeteren.
Het werpt vooral vruchten af bij hen die samenleven of samenwerken. Relaties, maar ook groepen, verenigingen en vooral bedrijfspersoneel en sportbeoefenaars kunnen hier hun voordeel mee doen.
Wanneer allen binnen een relatie het concept van KI begrijpen, zal het ook vaker toegepast worden en de relatie bevorderen.